Protherm - pagina de start

Scopul proiectului

Descrierea proiectului

Obiective

Parteneri

Plan de realizare

Alte detalii

Contact


English version





Solutia tehnica propusa


Solutia tehnica propusa prezinta cea mai avantajoasa modalitate de conducere pentru ca se poate implementa pe o structura de automatizare conventionala existenta deja, iar īn cazul defectarii calculatorului, conducerea procesului se poate face prin intermediul echipamentelor conventionale. Īn cazul īn care nu este nevoie de nici o interventie manuala, actiunile de conducere sunt estimate de calculator si aplicate īn mod direct procesului, sistemul se numeste "ON-LINE" īn circuit īnchis.

GRADUL DE NOUTATE SI ORIGINALITATE A SOLUTIEI consta īn metoda de reglare ce se va utiliza ca o combinatie īntre variatia cantitatii de energie īn elementele īncalzitoare si variatia timpului de conectare a acestora, precum si īnlocuirea comenzii sistemului termic de tipul ”tot sau nimic” cu o comanda de reglare continua, asigurāndu-se astfel cresterea fiabilitatii si a durabilitatii sistemului termic.

Īn figura alatura este prezentata schema bloc a unui sistem expert de comanda a unui sistem termic, alimentat la reteaua trifazata industriala 380 V si 50 Hz si pentru care este luat īn considerare ca parametru de masurare temperatura.
Sursa de putere SP se poate construi pe structura unui convertor static comandabil de tip M3, urmānd sa asigure alimentarea trifazata a sistemului termic cu o tensiune continua, reglabila.
IBM-PC reprezinta un calculator personal, compatibil IBM, care preia rolul de regulator numeric si īl realizeaza prin componenta software.

Interfata paralela programabila IPP are drept scop expandarea numarului de iesiri disponibile pe interfata paralela standard LPT a unui calculator compatibil IBM-PC. Data fiind necesitatea existentei a doua porturi paralele de 8 biti, pentru schimb de date cu blocurile D/A si A/D, precum si a unui port de comenzi pentru configurarea sistemului, se poate recurge la folosirea unui circuit specializat din gama INTEL.
Blocul de conversie digital-analogica D/A are drept scop furnizarea la iesirea sa a unui semnal electric (tensiune, curent), proportional cu expresia numerica pe care o primeste la intrare. Īn acest caz, prin locul prevazut īn schema bloc, blocul D/A primeste de la sistemul de calcul IBM-PC o valoare numerica si furnizeaza l a iesire o tensiune continua aflata īn gama 0-10 V necesara comenzii sursei de putere SP.
Blocul de conversie analogic-digitala A/D furnizeaza la iesire un numar īn reprezentare binara proportional cu marimea analogica prezenta la intrare. Conversia A/D presupune supunerea semnalului de intrare la doua operatii: esantionarea si cuantizarea. Prima operatie defineste aspectul temporal al conversiei si modul de prelevare a esantioanelor, īn timp ce a doua defineste chiar modul de obtinere a echivalentului numeric al marimii analogice.
Blocul de multiplexare analogica AMUX are rolul de a permite receptia mai multor semnale electrice pe un singur canal, adica realizeaza o partajare īn timp a canalului de intrare a blocului A/D. Operatia de multiplexare analogica necesita dispozitive de comutare care sa directioneze semnalul util pe un canal dorit. Īn varianta sa cea mai simpla, multiplexorul analogic poate fi asimilat cu un comutator rotativ cu n pozitii, sau cu un ansamblu de n comutatoare, dintre care unul este īnchis, īn timp ce toate celelalte sunt deschise.
Amplificatoare de masura A1, A2. Majoritatea sistemelor expert care lucreaza cu date analogice lucreaza cu semnale de tensiune de nivel mare (0 ... 5 V, 0 ... 10 V), īnsa nu īntotdeauna traductoarele utilizate (īn cazul masurarii unor marimi neelectrice) pot furniza astfel de semnale. Apare, deci, necesitatea amplificarii semnalelor furnizate sistemului expert pāna la valori compatibile semnalelor pe care acesta la poate citi la intrare. Pentru rezolvarea acestei probleme se folosesc amplificatoare de masura. Implementarea practica a amplificatoarelor de masura are la baza amplificatorul operational, care este capabil sa asigure un cāstig mare īntr-o gama larga de frecvente si este caracterizat prin alimentare simetrica, intrare diferentiala, iesire asimetrica, amplificare si impedanta de intrare foarte mari.
Actualmente, aparatele si sistemele de masura numerice au ajuns sa domine piata echipamentelor de profil, datorita unor avantaje incontestabile: precizie ridicata, viteza de lucru sporita, posibilitati multiple de lucru, grad mare de automatizare a procesului de masurare, flexibilitate si programabilitate, posibilitati sporite integrare a sistemelor de masura complexe, fiabilitate si facilitati de autotestare, gabarit redus etc

Conducator de proiect
Universitatea Tehnica
"Gh. Asachi" Iasi




Director de proiect
Profesor dr. ing.
Petrica Vizureanu